Mønsterstrikk

Oppdatert 11.03.2023

Når du jobber med mønsterstrikk er det viktig å passe på at du ikke strammer garnet for mye.

Du må også passe på strikkefastheten din, det er normalt at mønsterstrikk strikkes litt strammere enn arbeid med én farge.


Hvis du strikker et plagg som har både mønsterstrikk og partier med ensfarget eller andre teknikker, er det spesielt viktig at strikkefastheten er lik for hele prosjektet. I noen oppskrifter har designer oppgitt strikkefasthet spesifikt for mønsterstrikk og andre teknikker, som regel har designeren da gjort maskejusteringer slik at du trenger bare å tenke på å ha riktig strikkefasthet på de forskjellige elementene.

mønsterstrikk
mønsterstrikk
mønsterstrikk

Eksemåel rett side


Strikking med 2 farger og for å oppnå akkurat passe stramming på sprangene krever litt øvelse. Hvis du finner en måte du føler deg komfortabel med, er det lettere, så prøv å finne metoden din. Følg med på hva som skjer på vrang side. Ta deg god tid og la farten komme med øvelsen.

Eksemåel vrang side


Når du ser på dette bildet, skal sprangene være akkurat passe lengde i forhold til hvor mange masker du "hopper" over. Blir sprangene for stramme, blir resultatet på rett side bulkete og du får ikke justert dette på noen måte. Blir de for løse vil du plages med stikke fingre eller tær i trådene når du bruker plagget.

Avstand mellom maskene


Legg merke til avstanden mellom maskene på høyre pinne på alle bildene. Maskene er aldri tett sammen på høyre pinne. Dette gir god kontroll på garnsprangen. Juster alltid maskene på høyre pinne slik at maskene er i samme avstand som de vil være når plagget er ferdig. Du vil legge merke til at du gjør justeringen automatisk ettersom du har fått mer trening.

Måten du vanligvis strikker på

kan avgjøre hvilken metode du føler fungerer best for deg.

mønsterstrikk
mønsterstrikk
mønsterstrikk
mønsterstrikk

Metode 1.

Dette bildet viser den vanligste måten å holde garnet på. Hold hovedfarge på pekefingeren og mønsterfargen i høyre hånd sammen med strikkepinnen eller legg den løst på vrangen. Strikk maskene som skal være i hovedfargen ved å ta opp garnet fra venstre pekefinger og bruk høyre hånd til å "kaste" garnet for å strikke maskene i mønsterfargen.


Merk! Noen opplever å få det man kaller "en dominant farge". For å unngå dette fenomenet er det viktig at du er konsekvent med hvilken farge du har hvor.

Metode 2

En annen metode er å holde begge garnene med høyre hånd. Det er en mer tidkrevende måte å strikke på, men til gjengjeld har du bedre kontroll på flytene og spenningen.


Hvis du skal strikke mønsterstrikk frem og tilbake, kan du bruke denne metoden for å strikke de vrange pinnen med rett side mot deg, altså du strikker fra venstre mot høyre.

Metode 3

Du kan også holde begge fargene på venstre pekefinger. Dette er en metode mange foretrekker. Det blir også lettere å strikke med 3 eller flere farger med denne metoden. Da kan du ha 2 farger på pekefingeren og "kaste" med de andre fargene.


Dette krever mer trening, men det er lettere å tvinne garnet når det er nødvendig fordi du kan plukke garnet ovenfra eller under den andre fargen.

Når og hvordan sno garnet

Når du arbeider med mønsterstrikk, må du tvinne garnet for å unngå lange trådsprang.

En gylden regel er at hvis fargeskiftene dine er 5 masker eller mer, bør du tvinne garnet. Tenk også på hvilket plagg du strikker og garntykkelsen. Hvis du strikker sokker eller votter, er det lurt å sno oftere for å unngå fingre og tær som trekker ut tråder og ødelegger plagget. En hals eller en genser vil vanligvis være ok med 5 masker uten å sno. Er plagget til et barn er det lurt å sno når du har strikket 3-4 masker i samme farge.

mønsterstrikk

På dette bildet ser du hvordan sno garnet

mønsterstrikk

På dette bildet ser du hvordan det ser ut når du strikker videre etter å ha snodd garnet.

Huskeliste!

  • Følg med på din strikkefasthet.
  • Følg med på vrang side.
  • Ikke stram garnet for mye eller for lite.
  • Bruk 0,5 mm tykkere pinne dersom nødvendig.
  • Når det er 5 masker eller mer med samme farge, må garnet snos.
  • Pass på avstanden mellom maskene på høyre pinne.
  • Ta tiden det trenger, farten kommer med øvelse.
  • Øvelse gjør mester.

Se video for flere tips